Jeśli uważamy, że woda prosto ze źródła trafia do butelek i jest sprzedawana w punktach sprzedaży – łudzimy się. Przed taką wodą, która wypłynęła ze źródła jeszcze kłopotliwa droga. Często okazuje się, że dzięki procesom technologicznym woda jest ulepszana oraz dodatkowo zmieniana. Kiedy mówimy o wodzie mineralnej – proces ma jedynie wypróbować, czy woda nie jest skażona. Oprócz tego ma odkazić wodę oraz rozlać ją do butelek. Gdy źródło jest nieco gorsze – woda jest uzdatniana. Dystrybucja wody to już jedynie czysta kampania reklamowa oraz odszukanie konsumentów, którzy będą mieli pojęcie, co zrobić z kupioną wodą. Producent wody tak naprawdę nie niepokoi się o to, jak woda zostanie zużyta. Taki podmiot martwi się o to, żeby jego woda była zdatna do picia. Głównie, gdy pod takim szyldem jest wyprzedawana. Nic w związku z tym osobliwego, że dystrybucja wody jest problematyczna dla tych, którzy nie posiadają zaplecza lub ewentualnie najzwyczajniej w świecie nie wiedzą, co robić, by uzdatnić wodę. Przebieg jest trudny. W dużych warsztatach woda jest modernizowana i dopasowywana do wymogów rynkowych. Zachowuje się również odgórnie nałożone normy, które muszą być zachowane. W przeciwnym razie z trudem mówić o właściwej i zdrowej wodzie. Prócz tego proces przygotowania wody to też proces jej ulepszania. Dajmy na rzecz przykładu – smakowa woda, która przecież ze źródła nie wypływa o smaku truskawki lub też cytryny. Jest ona modernizowana za pomocą procesów technologicznych. Krótko mówiąc – gdy kupujemy wodę w sklepie – musi ona posiadać atest oraz musi być bezpieczna. Gdy taka nie jest – sprawą absorbują się instytucje kontrolne, które mogą nawet zamknąć fabrykę produkującą wodę.

Related Posts